Concept ontwerp Marga Minco plein gereed

Schrijfster

De Nederlandse schrijfster Marga Minco is op 31 maart 1920 onder de naam Sara Menco geboren in Ginneken als derde kind in een orthodox Joods gezin. Het adres van de familie Minco was in deze tijd Prins Hendrikstraat 5, tegenwoordig nummer 194. Haar bekendste werk is ‘Het bittere kruid’ uit 1957, een klassieker uit de Nederlandse literatuur over de Tweede Wereldoorlog. Zij ontving verschillende prijzen.

Nutsschool aan de Bouwerijstraat

Later verhuisde het gezin naar Breda en betrok daar een nieuw gebouwd huis op het adres Loopschansstraat 22. Minco’s vader was koopman en tevens parnas (bestuurslid van de Joodse gemeente) in Breda en ging elke zaterdag met een hoge hoed en in zwart pak naar de synagoge. Marga Minco was niet zo vroom als haar vader. Zij ging naar school op de Nutsschool voor Meisjes aan de Bouwerijstraat. In 1938 ging zij werken bij de Bredasche Courant. Tijdens de Vlucht van Breda in 1940 vluchtte het gezin naar België. In 1942 moest Marga , gedwongen door de Duitse bezetter, met haar ouders in de Jodenbuurt in Amsterdam gaan wonen. Haar ouders, broer en zus werden tijdens de oorlog gedeporteerd. Marga dook onder en heeft als enige de oorlog overleefd. In 1945 trouwde zij met de dichter en vertaler Bert Voeten (1918-1992), die zij in 1938 bij de krant had leren kennen. Zij woont nog steeds in Amsterdam

Oranjeplein wordt Marga Minco Plein

De gemeente wil het Oranjeplein opnieuw gaan inrichten. Het Oranjeplein verbindt de Prins Hendrikstraat en de Ginnekenweg ter hoogte van de Zuidelijke Rondweg. Om extra aandacht te schenken aan de geboorteplaats van Marga Minco is er in het ontwerp ruimte voor een kunstwerk.

Het voorlopig ontwerp, is nu beschikbaar en kan hier worden ingezien. In het ontwerp is rekening gehouden met geluidsremmende maatregelen langs de tunnelbak. De eerste reacties zijn positief en enthousiast. Reacties kunnen rechtstreeks worden gegeven op de website van planbreda/gemeente tot 14 april. Natuurlijk zijn ook wij als vereniging benieuwd naar de reacties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *